Önéletrajzot kell írnom. De hogyan?

Ez egy személytelen bemutatkozási forma, ahol nincs közvetlen ráhatásunk arra, hogy  továbbjutunk-e a személyes meghallgatásra. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a cég képviselője pozitív döntést hozzon abban a közel egy percben, amit átlagban egy önéletrajz olvasásával tölt! Itt néhány hasznos tippet adunk ehhez. Az itt összefoglaltak tapasztalatainkon alapulnak, és nem kizárólagosan "csak így jó" megoldást szeretnénk adni, mert meglátásunk szerint nincs ilyen!   

 oneletrajz

Tippek az önéletrajz megírásához

Az önéletrajz írás legfontosabb kritériuma az átláthatóság és az egyértelműség. Fontos, hogy az önéletrajz tényszerű, tárgyilagos és átlátható legyen. A tartalom ne legyen túl vázlatos, de túl részletes sem.

Szerkesztési szempontok:

 • Érdemes kiemelni a dokumentum címét (Önéletrajz) és alá jól láthatóan (ugyanazzal a betűmérettel és betűtípussal) a nevet.
 • A jobb felső sarokba kerül a fotó, amely általában egy igazolványkép. Nem szerencsés egész alakos fotót, vagy régi felvételt használni.
 • Minden fontos információt tüntessünk fel az önéletrajzban, nem probléma ha ezáltal több oldal lesz a végeredmény. Ebben az esetben viszont figyeljünk arra, hogy minden lapon szerepeljen a nevünk és az elérhetőségünk, ne legyen gond, ha elkeverednek egymástól az oldalak.
 • Az önéletrajz végén szerepeljen a dátum és a nevünk, lezárásként.
Az önéletrajz fő pontjai:
 • Személyes adatok: Ez legyen az első pont. Érdemes a következő sorrendben felsorolni a személyes információkat: név, születési hely és idő, lakcím, családi állapot, telefonszám, e-mail cím.  
 • Tanulmányok (végzettségek és elvégzett tanfolyamok): Kezdje időrendben a legfrissebbel. Jelölje meg a tanulmányok kezdetét és végét, az intézmény teljes nevét, valamint a kart és szakot.  
 • Szakmai tapasztalatok: Kezdje időrendben a legfrissebbel. Jelölje meg a munkavégzés kezdetét és végét, hónapra pontosan, a cég teljes nevét és a betöltött munkakört. A főbb feladatokat is sorolja fel, hiszen mást foglalhat magában az adott munkakör két különböző cégnél.  
 • Nyelvtudás: Ezt érdemes az Egyéb Készségek, képességek pontból külön kiemelve feltüntetni. Jelölje meg az adott nyelvet, a nyelvvizsga szintjét és időpontját, valamint nyelvtudásának jelenlegi szintjét az alábbiak szerint: alapfokú, középfokú, felsőfokú szintű nyelvtudás.  
 • Számítógépes ismeretek: Érdemes részletesen leírni azokat a programokat, amiket ismer, amelyekkel dolgozott. Az MS office megnevezés pl. egy összefoglaló megnevezés, ezen belül kérjük, sorolja fel azokat, amelyeket ismer. Ha egy adott szakmához kapcsolódó programot is ismer (pl. könyvelés, integrált rendszer), kérjük ezt is itt tüntesse fel.  
 • Egyéb készségek, képességek: Ide lehet írni a vezetői engedély típusát és az egyéb készségeket, képességeket.  
 • Érdeklődési kör: Hobbik, szabadidős tevékenységek.
Amennyiben szükségesnek tartja vagy az adott pozícióhoz elvárásként jelölik meg, motivációs levelet is lehet mellékelni az önéletrajz mellé, melyben a célok, tervek és az elvárások szerepelnek. Itt fogalmazhatjuk meg azt, hogy miért jelentkeztünk az adott pozícióra és miért tartjuk magunkat alkalmasnak a munkakör betöltésére.