Diákmunka

Ismét eltelt egy év, vége a tanévnek, a diákok részére közeledik a jól megérdemelt nyári pihenés időszaka. Sok fiatal azonban feláldozza a szünet egy részét arra, hogy munkát vállaljon, így keresse meg a nyaralásra, fesztiválbelépőre valót. A foglalkoztatók számára is nagyszerű lehetőség lehet a diákok foglalkoztatása egyszerűbb, vagy bonyolultabb szakmai feladatok elvégzésére, vagy épp a szabadságon lévő kollégák helyettesítésére. De nézzük, milyen keretek között is történhet a diákok foglalkoztatása.  

Diákok foglalkoztatásának elterjedt formái a munkaviszony, az egyszerűsített foglalkoztatás, az iskolaszövetkezet tagjaként történő munkavégzés, valamint a megbízási jogviszony.

Munkavállaló az lehet, illetve munkát az vállalhat, aki betöltötte a 16. életévét, azonban az iskolai szünet alatt az a nappali rendszerű képzésben részesülő tanuló is létesíthet munkavégzésre irányuló jogviszonyt, aki betöltötte a 15. életévét. A fiatalkorú személy alkalmazásához a törvényes képviselő hozzájárulása minden esetben szükséges.

Amennyiben a foglalkoztató 18 évesnél fiatalabb diákot alkalmaz, több, az Mt. szerint meghatározott speciális szabályra kell figyelnie. Ebben az esetben a munkaidő több munkaviszony esetén is legfeljebb napi 8 óra, heti 40 óra lehet és esetükben legfeljebb 1 heti munkaidőkeret rendelhető el. Részükre a rendes szabadságon felül éves szinten plusz 5 nap pótszabadság jár, amit ha nem ad ki a munkáltató, a munkaviszony végén pénzben meg kell váltani. Éjszakai és rendkívüli munkára, készenlétre nem vehetők igénybe. A munkaközi szünet esetében is eltérők ez esetben a szabályok, mert 4,5 óra munkavégzés után 30 perc, 6 órát elérő munkavégzés esetén pedig 40 perc annak tartama, emellett a napi pihenőidő legalább 12 óra.

 

 

Elérhetőségünk

  • footer_logo
  •   1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 65. II.em 3
  •   +36 70 670 8046
  • cv@personnel.hu

GYIK

Gyakran ismételt kérdések...


Bővebben

Adatvédelmi nyilatkozat

Mellékelten találja Adatvédelmi Nyilatkozatunk, amelyet letölthet ITT